text.skipToContent text.skipToNavigation

Know-how!


Chemiewerk Bad Köstritz își asigură avantajele în afaceri prin dezvoltare profesională dedicată

O companie care este una dintre cele mai vechi din sectorul său trebuie să-și poată dovedi flexibilitatea în mod continuu. În cazul Chemiewerk Bad Köstritz, acest lucru este garantat prin întrepătrunderea activității de cercetare-dezvoltare cu ingineria și automatizarea flexibilă din fabrici, precum și prin utilizarea consecventă a oportunităților de dezvoltare profesională.

În Germania, 90% dintre companiile din industria chimică sunt IMM-uri. Ceea ce au în comun aceste aproximativ 2000 de companii este faptul că nu își fabrică produsele la scară globală, ca în cazul corporațiilor mari. Cu toate acestea, ele încă se confruntă cu o competiție la fel de acerbă atunci când vine vorba de produse specializate. Răspunsul lor la acest aspect este dat prin dezvoltarea de noi produse și formule aproape zilnic, precum și prin satisfacerea cerințelor speciale venite din partea clienților.
 

„Pentru a profita la maximum de echipamentele integrate, le asigurăm angajaților noștri o instruire extrem de specializată”


În cazul Chemiewerk Bad Köstritz, specialitățile principale se suprapun cu cele trei grupuri de produse ale companiei: acid silicic, compuși ai sulfului și site moleculare. O echipă alcătuită din chimiști și laboranți efectuează cercetări în fiecare din aceste trei grupuri pentru a crea noi formule și produse cu caracteristici diferite. Rezultatele sunt, de exemplu, producția de site moleculare din zeolit sub formă de granule hidrofile sau matrițe compacte fără adezivi, iar parametri precum mărimea porilor și caracteristicile suprafeței pot fi setați individual pentru utilizator. În domeniul acidului silicic, al dioxidului de siliciu coloidal și al silicagelurilor, cerințele specifice ale clientului sunt de asemenea extrem de importante. Aici, chimiștii din laborator și ulterior operatorii de la departamentul de producție al fabricii stabilesc parametrii produsului, cum ar fi volumul porilor, distribuția dimensiunii particulelor și valorile exacte ale Ph-ului pentru fiecare aplicație specifică.


Clienții provin din aproape toate sectoarele industriale

Structura clienților este la fel de variată ca și formulele. Fie că este vorba de stabilizarea proteinelor din bere, de echipamente anti-blocante în producția de pelicule sau de agenți anti-aglutinare pentru pulberi și substanțe solide în cazul acidului silicic, lista industriilor din care provin clienții este lungă, iar  în ceea ce privește compușii pe bază de sulf, aici sunt incluse companii din industriile alimentară, a lemnului, a petrolului și gazelor.

Acest spectru larg înseamnă că cerințele de flexibilitate sunt extrem de ridicate și în sectorul de producție. „Dezvoltăm și extindem în mod constant noi linii de producție pentru a satisface cerințele clienților referitoare la caracteristicile chimice și fizice ale produselor noastre”, relatează Marko Bräutigam cu privire la provocările cu care se confruntă. El este șeful departamentului Tehnologii de măsurare și control la Chemiewerk Bad Köstritzși răspunde de automatizarea liniilor de producție în funcție de cerințele din piață. Iar acest post nu lasă loc de plictiseală: „Căutăm în mod constant modalități de îmbunătățire a proceselor noastre. Pe de o parte, preluăm noi produse din laborator și le modificăm pentru a respecta etaloanele de producție. Acest lucru necesită modificarea sistemelor existente sau chiar dezvoltarea de noi procese. Pe de altă parte, toată lumea din echipă este dedicată îmbunătățirii permanente a proceselor existente.”


Mai bine sisteme automatizate, decât modificarea caracteristicilor produsului

În prezent, există nouă linii de producție diferite în fabrică, pe care se fabrică un număr imens de produse diferite. „Atunci când adaptăm sistemele pentru a genera densitatea la turnare necesară, de exemplu dimensiunile granulelor sau noi caracteristici ale suprafeței, trebuie să gestionăm concomitent alegerea și achiziția de sisteme tehnologice, precum și planificarea completă a tehnologiilor de inginerie electrică, de la senzori până la motoare. Sistemele automate trebuie, de asemenea, să fie ajustate în funcție de produsul selectat. Cu toate acestea, este la fel de important să încercăm să optimizăm și locul de muncă al operatorului la fiecare modificare pe care o efectuăm”, spune Bräutigam.

În momentul în care presiunea de a inova și de a implementa rapid inovații crește, aceste provocări nu mai pot fi depășite doar prin modificări la nivel intern. În aceste situații atât în ceea ce privește construcția, cât și operarea, sunt aleși anumiți furnizorii de servicii, pentru a beneficia de cunoștințele lor vitale de specialitate. „Să analizăm problema convertizoarelor de frecvență pentru acționarea motoarelor. Acesta este unul dintre cele mai importante echipamente din sistemul de producție. Pentru noi, lucrul cu convertizoarelor de frecvență ce economisesc energie este un standard de mulți ani. Punerea în funcțiune și întreținerea acestora devine însă din ce în ce mai complexă. Pentru a profita la maximum de aceste echipamente, ne instruim angajații care se ocupă de acest aspect într-o manieră extrem de riguroasă”, spune Bräutigam.
 

„Aceste cursuri de instruire reprezintă o oportunitate binevenită pentru angajații noștri de a beneficia de un schimb de idei cu exteriorul companiei”


Bräutigam a ales itsme Schultz+Erbse ca partener pentru acest curs de instruire. Sub umbrela departamentului itsme Industrial Automation, furnizor de cursuri în domeniul electrotehnic și mecanic oferim peste 65 de cursuri de instruire și ateliere de specialitate, precum și servicii de asistență tehnică și de consultanță. Oferta de instruire din Germania include cursuri specifice clienților in-house, precum și cursuri pe aplicațiile și produsele anumitor producătorii. În domeniul acționărilor electrice, există în prezent o concentrare specială asupra motoarelor ABB și a convertoarelor de frecvență. Prin urmare, experții itsme sunt în contact cu clientul pe partea de servicii de proiectare, consultanță și asistență tehnică, dar și pe partea de cursuri. Aici, cursuri precum „Tehnologii de bază ale motoarelor cu convertizor de frecvență (ABB)”, „Tehnologii avansate de acționare a motoarelor cu convertizor de frecvență (ABB)” și „Atelierul ABB ACSX80/X50”, trezesc interesul utilizatorilor precum Marko Bräutigam.
 

Promovarea înțelegerii aprofundate a tehnologiei utilizate

În funcție de grupurile de produse și de producători, precum și de cerințele specifice clientului, acolo unde este cazul, experții tehnici din cadrul departamentului de automatizări industriale dezvoltă diferite teme și subiecte pentru cursuri și ateliere din domeniul automatizărilor industriale. Cursurile de tehnologia motoarelor ABB au fost concepute și implementate în principal de consultanții tehnici Martin Franz și Felix Hollstein, în colaborare cu producătorul ABB. Scopul este acela de a oferi, în primul rând participanților cu cunoștințe reduse în domeniul ingineriei electrice, o înțelegere de bază privind utilajele electrice și convertizoarelor de frecvență Structura și funcționarea unui convertizor de frecvență, precum și parametrizarea acestuia sunt tratate temeinic în cadrul cursului, discutându-se inclusiv probleme legate de EMC. „Scopul nostru este ca participanții să înțeleagă și să identifice mai bine impactul pe care îl au anumite modificări”, explică Hollstein cu privire la concept.

Cursul începe cu structura și modul de funcționare, comportamentul în funcțiune, precum și diferitele tipuri de construcții ale motoarelor asincrone și ale convertizoarelor de frecvență. În partea practică a cursului, participanții lucrează la definirea parametrilor și configurarea convertizoarelor utilizând software-ul ABB. „Noile funcții, cum ar fi monitorizarea în cazul convertizoarelor de frecvență ABB în scopuri de depanare, sunt bine primite de către participanți și se lucrează intens la partea practică. Iar în cadrul cursurilor noastre, participanții pot împinge echipamentul demonstrativ la extreme, ceea ce nu este posibil în general atunci când se lucrează cu sisteme complexe”, spune Hollstein.


Obținerea rezultatelor maxime de la echipamentele moderne

„Cererile devin din ce în ce mai complexe, în ceea ce privește opțiunile de configurare a agregatelor. Tipurile de echipamente se schimbă și opțiunile de configurare variază și ele. În același timp, dorim să obținem tot ce se poate de la un echipament modern. Prin urmare, am decis să utilizăm numai motoare și convertizoare de frecvență de la ABB, pentru a menține complexitatea cât mai scăzută posibil și, în același timp, am găsit în itsme Schultz+Erbse un partener care să ne ajute să ne dezvoltăm”, spune Bräutigam legat de decizia de a colabora cu itsme Schultz+Erbse. Această dorință de a folosi echipamente ultramoderne, combinată cu nevoia de a instrui noii angajați de la Chemiewerk Bad Köstritz a făcut ca subordonații lui Bräutigam să participe în mod regulat la sesiunile de instruire și la cursurile centrului de dezvoltare profesională. „În esență, aceste cursuri de instruire reprezintă o oportunitate binevenită pentru angajații noștri de a beneficia de un schimb de idei cu exteriorul companiei și de a aduce idei noi în interior. Practic, vorbim despre valoare adăugată pentru fiecare electrician industrial”, adaugă el.

O tradiție care nu va fi schimbată în anii următori, deoarece „ceea ce am văzut recent la târgul tehnic, cum ar fi soluțiile de monitorizare de la distanță și soluțiile în cloud care identifică în timp util schimbările de la motor și de la convertizorul de frecvență, în sensul întreținerii predictive, ne-au făcut să ne dorim să implementăm în mod fezabil aceste caracteristici în cadrul tuturor operațiunilor noastre.”

 

Chemiewerk Bad Köstritz

Predecesorul direct al Chemiewerk Bad Köstritz datează din anul 1831, când mineralogul Karl Christian Friedrich Glenrich a descoperit un zăcământ de sare aproape de Pohlitz și a deschis stația de prelucrare a sării Heinrichshall. 18 ani mai târziu, aceasta s-a extins prin construcția unei fabrici care este activă pe piață și astăzi. În prezent, producem pe trei linii de producție diferite specialități vrac și în proces semi-continuu. Produsele pot fi livrate în autocisterne, containere IBC sau în saci mari în vederea alimentării rezervoarelor. Din cauza debitelor diferite de lichid, de la cele care parcurg distanțe mari la cele care străbat diferențe de nivel, motoarele cu viteză controlată reprezintă marea majoritate a unităților de acționare și constituie elemente cheie ale automatizării.

Poate esti interesat si de:

Suport tehnic
Fă cunoștință cu departamentul nostru de suport tehnic. Aici lucrează specialiștii noștri pe produs. Tehnicieni adevărați, cu cunoștințe aprofundate despre furnizori, industrii și aplicații. Sunt experimentați, oferă instruire și cunosc problemele practice ale producătorilor de mașini și ale utilizatorilor finali industriali și în plus - sunt aici pentru a te asista. Sunt gata să răspundă la întrebările tale sau să te ajute imediat, atunci când ai nevoie.
citiți mai departe
Suport inginerie
itsme Industrial Automation cunoaște lumea ta. Și nu ne rezumăm la a o spune, o și demonstrăm. Când te vizităm, nu avem o abordare pasivă. Acționăm și trecem direct la treabă. Această atitudine proactivă ne definește. Eficacitatea acestei abordări poate fi văzută clar în serviciile noastre de suport și asistență tehnică.
citiți mai departe